Netwerk DAK - Door Aandacht Kracht
 
Verhalen uit inloophuis en buurtpastoraat

 
Film over inloophuis Makom in Amsterdam

De Regenboog heeft 8 inloophuizen in Amsterdam. Over inloophuis Makom is een documentaire/film te vinden op you tube. In de film is te zien hoe het toegaat in Makom. Waarom komen de bezoekers dagelijks naar dit inloophuis en hoe kijken zij aan tegen dak- en thuisloosheid?

 
Betekenisvolle plek

Op het moment dat ik dit schrijf is het de periode tussen kerst en oud en nieuw. Tijd voor bezinning, om even terug gas terug te nemen.  Wat is er allemaal gepasseerd, waar mogen we  tevreden op terugkijken, en wat liep er niet zo goed?

lees meer >>
 
Genoemd worden

In gesprekken met gasten komen soms mooie belevenissen naar voren...

lees meer >>
 
Bart of Dirk

Het gesprek gaat over het brood wat ik die ochtend op weg naar het Meester Geertshuis even snel gekocht heb. “ja jij koopt altijd zulk lekker brood”, zegt er een...

lees meer >>
 
Een steekje los

Michel, gast in ons Meester Geertshuis spreekt me aan op mijn laatste column in het kerkblad. Hij  vindt dat ik vaak de extreme voorvallen beschrijf. Zo blijven de mensen denken dat iedere bezoeker in het Meester Geertshuis –zeg maar- zo gek is. En dat is hij niet, terwijl hij wel  bij ons komt.

lees meer >>
 
Maria van altijddurende bijstand

U hebt haar gezien: Ze belde op een gegeven moment aan, of we open waren. Nee, maar ik noodde  haar binnen voor een kop koffie. Jennifer en ik raakten  aan de praat ...

lees meer >>
 
Uittekenen

Jarenlang zette zij zich in als gastvrouw in ons Meester Geerthuis. En in de voorloper daarvan. als ervaringdeskundige kon zij als geen ander verwoorden hoe de binnenwereld van mensen met een psychiatrisch ziektebeeld eruit kon zien.

lees meer >>
 
Quo Vadis

Wekelijks loop ik vanuit het station via de smalle stegen naar het Meester Geertshuis. Op mijn route tref ik een tekst:....

lees meer >>
 
Geen geld voor luiers

Een moeder van 28 met een kindje van vier maanden komt binnen in het Annahuis. Ze zegt: ‘Ik heb geen geld voor luiers en melk..."

lees meer >>
 
Bang om te leren

Laatst bijvoorbeeld ontdekte iemand eigenlijk voor het eerst wat dat is, schilderen ...

lees meer >>
 
Intens moment van verbondenheid

In het Aandachtscentrum in Den Haag is dagelijks een middaggebed.

“De stilteruimte is in verschillende opzichten het hart van het Aandachtscentrum. De bijbel ligt er open en bezoekers kunnen zich in alle rust terugtrekken om te bidden, te mediteren, een kaarsje te branden of hun hart te luchten in het kretenboek.

lees meer >>
 
Passie

Begin december vertelt hij ons over de brief. De woningbouwvereniging wil de huur opzeggen wegens overlast. Wegens plassen op straat, rommel op de galerij, een grote dronken man en een vervuilde flat.
Op straat, zegt hij tegen ons, dat overleef ik niet.

lees meer >>
 
Ontmoeting als spiegel

Het contact met de mensen die ons Inloophuis bezoeken werkt voor mij als een soort spiegel. Maar dan één voor de binnenkant.

lees meer >>
 
Toevallige ontmoetingen?

Ze stapt in de bus, kijkt naar de plaatsen die vrij zijn en de mensen die er bij horen. Ze kiest de plek naast mij. Ze is op zoek naar een praatje. Later bleek dit het begin van een langdurig contact.

lees meer >>
 
Waar doe je het voor? ontmoeten

Ik zit op de markt om een project te promoten. Voorbij loopt een man.
Ik vraag of hij ook een ontwerp wil maken. De rest van de dag zit ik samen met deze man aan de kraam; hij tekent en kleurt.

lees meer >>
 
Dagboekfragmentje

Jackie Wyse kwam over van Amerika om hier voor de Doopsgezinde gemeenten ervaring op te doen in een inloophuis.
Een fragmentje uit haar dagboek.

lees meer >>
 
inloophuis helpt tegen eenzaamheid

Mooie portretten van drie bezoekers van Ido-Lelystad, gemaakt door Omroepflevoland in een serie over het werk van IDO. Als je de filmpjes ziet, dan besef je dat het iedereen kan overkomen dat je even niet meer weet hoe het verder moet. Kijk hier voor de portretten.

 
Buurtkerken en buurtdominees

We koken voor heel veel mensen
Met deze zin opent het Reformatorisch Dagblad van 6 augustus het artikel over ‘buurtkerken en buurtdominees’. “Ik hoor in het rijtje buurtwinkel, buurtcentrum, buurtkroeg”, zegt Jurjen de Bruijne, werkzaam in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt in dit artikel, dat een goede indruk geeft van het werk.

lees meer >>
 
 
In Beeld
Activiteiten bij de inloop
meer
 
Wat doet Netwerk DAK?
meer
 
Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door